ENERGIES BRUTES I NETES

Són les energies que vénen del carbó, del gas, i del petroli. També són energies brutes les que produeixen residus tòxics com l’energia nuclear. Quan les persones feu servir aquestes energies per anar amb cotxe, escalfar les vostres cases, o engegar l’ordinador, jo em vaig posant cada cop més malalta i cada cop tinc més calor, i l’aire que m’envolta i que respireu deixa de ser aire pur. I això també us perjudica a vosaltres!

Share This Post

Compartir

EspañolEt pot interessar…

ENERGIES BRUTES I NETES

Hola! Sabeu qui sóc? Sóc la terra, sí, sí, el mateix planeta terra, i us vull demanar ajuda perquè hi ha una cosa que m’està fent malbé, i tu, sí, sí, tu, em pots ajudar.
Sabeu que cada dia les persones consumiu molta energia? I sabeu que hi ha energies netes, i energies brutes?
Les energies brutes són les que emeten gasos que causen l’efecte hivernacle. Són les energies que vénen del carbó, del gas, i del petroli. També són energies brutes les que produeixen residus tòxics com l’energia nuclear. Quan les persones feu servir aquestes energies per anar amb cotxe, escalfar les vostres cases, o engegar l’ordinador, jo em vaig posant cada cop més malalta i cada cop tinc més calor, i l’aire que m’envolta i que respireu deixa de ser aire pur. I això també us perjudica a vosaltres!
Però hi ha altres tipus d’energia que no em perjudiquen, i que us permeten seguir escalfant les vostres cases o engegar l’ordinador. Són les energies netes! També les anomenem energies renovables. Us sonen? L’energia solar i l’energia eòlica són energies netes. I els diem renovables perquè són fonts d’energia que no s’esgoten mai. Gràcies a les energies renovables podem seguir encenent els llums o dutxant-nos amb aigua calenta sense fer-me mal a mi, sense contaminar.
Com que vull estar sana i neta, i vull que tu també ho estiguis, et vull demanar que facis alguns petits canvis, petits però molt importants, i que et donaran molta força i energia a tu també.
Vols saber què pots fer per ajudar-me a vèncer les energies brutes?
Pots dir als teus pares que vols anar a l’escola caminant, o en transport públic. Així no consumiràs la benzina i el gasoil dels cotxes, que són fonts d’energia bruta. A més, si camines molt o fas servir la bicicleta, et posaràs en forma i faràs salut!
També et pots dutxar en comptes de banyar-te, i així consumiràs menys aigua i menys energia en escalfar-la. Pots pujar i baixar les escales caminant perquè, sabies que l’ascensor també consumeix energia?
Si fas tot això, i algunes coses més que se t’acudeixin a tu per estalviar energia, jo cada cop estaré més contenta i més neta. Prenent aquestes decisions intel·ligents, i treballant tots junts, ho podem aconseguir!
Perquè ja ho sabeu… canviar el món, és cosa de nens!cultura_h3

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Medi Ambient

LA DESFORESTACIÓ

Els arbres ens donen molt més que l’ombra! Ens donen oxigen, imprescindible per la vida, i absorbeixen i redueixen l’anhídrid carbònic, el CO₂, que és la causa de l’efecte hivernacle i de l’escalfament global. Són com els pulmons del món. Els arbres també són la casa de molts éssers vius, i els humans n’obteniu els fruits que mengeu, la fusta amb què feu tots els vostres mobles, i el paper on escriviu.

Medi Ambient

EL SÒL

Hem de cuidar el sòl de la mateixa manera que cuidem la netedat de l’aire o l’aigua, perquè d’això en depèn que els éssers vius segueixin tenint menjar i un lloc per viure. I hi ha moltes amenaces que, en molt poc temps, poden convertir un sòl ric i fèrtil en un desert on no hi sigui possible la vida.

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.