EL SÒL

Hem de cuidar el sòl de la mateixa manera que cuidem la netedat de l’aire o l’aigua, perquè d’això en depèn que els éssers vius segueixin tenint menjar i un lloc per viure. I hi ha moltes amenaces que, en molt poc temps, poden convertir un sòl ric i fèrtil en un desert on no hi sigui possible la vida.

Share This Post

Compartir

EspañolEt pot interessar…

EL SÒL

Hola, amics! Sóc la terra, el vostre planeta, i us vull parlar del sòl, una cosa molt important a què poques vegades donem importància. El sòl que trepitgeu cada dia és la part més superficial del meu cos. És on hi han construïdes totes les vostres cases, escoles o les carreteres per on viatgeu. Per on corren els rius, on creixen les plantes, i on viuen els animals.
I com es va formar el sòl? Doncs va ser una feina moooolt llarga de milions d’anys, que encara continua i en la que hi participen uns obrers molt forts i incansables: el Sol, el vent, l’aigua i els éssers vius. Les roques que al principi formaven la meva superfície es van anar esquerdant i trencant-se en trossos cada cop més petits per la força d’aquests obrers. Aquest conjunt de minerals s’enriqueix amb matèria orgànica, que surt de les plantes i dels animals que moren. Perquè es formi només un centímetre de sòl fèrtil, han de passar centenars d’anys. El resultat de tot aquest procés és una superfície on pugui desenvolupar-s’hi la vida. La meravellosa vida.
Hem de cuidar el sòl de la mateixa manera que cuidem la netedat de l’aire o l’aigua, perquè d’això en depèn que els éssers vius segueixin tenint menjar i un lloc per viure. I hi ha moltes amenaces que, en molt poc temps, poden convertir un sòl ric i fèrtil en un desert on no hi sigui possible la vida. Els incendis forestals o la tala excessiva de boscos, per exemple, deixen el sòl indefens. Sense les arrels dels arbres i altres plantes, l’aigua de la pluja i el vent s’emporten al mar tots els nutrients que conté el sòl. D’això en diem l’erosió. I en aquest sòl ja no hi pot créixer mai més res. El mateix passa quan el contaminem tirant-hi productes tòxics que maten els éssers vius, embruten l’aigua que hi ha a sota la superfície i fan del sòl un lloc estèril.
Sense sòls sans no és possible una vida sana, així que els hem de cuidar entre tots. La terra que trepitges és el sòl que et permet viure. Per això hem d’ajudar a mantenir-lo sempre net i, per suposat, no embrutar-lo ni omplir-lo mai d’escombraries. Si el mantenim net, jo, la terra, la vostra casa a l’univers, i la de tots els éssers vius que viviu en mi, estarem molt més feliços. Perquè… ja ho sabeu… canviar el món és cosa de nens!cultura_h3

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

sopa de letras El Calendario
Ciencias Sociales

Sopa de Letras: El Calendario

En esta sopa de letras para niñ@s se encuentran escondidos los meses del calendario. Una manera divertida de aprender los meses del año.

juego arcade los medios de comunicación
Arcade

Juego Arcade: Medios de Comunicación

En el Juego Arcade: Medios de comunicación tendrás que explotar los globos relacionados con los medios de comunicación.

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.